Creierul să mi-l opreşţi, am tot aceleaşi gânduri, toate nebuneşti.

duminică, 31 ianuarie 2010

Numere şi belele

0. Sistemul decimal indian a folosit pentru prima oară acest număr, care a călătorit spre Europa pe filiera sanscrită şi babiloniană, fiind finalmente consacrat de Fibonacci, la începutul secolului al XVIII-lea. În tarot, cartea cu numărul 0 este Nebunul. În general, conotaţia e negativă, motiv pentru care calendarele nu includ anul 0, iar compozitorii rareori îşi denumesc astfel compoziţiile (excepţie face Anton Bruckner, Simfonia 0 în Fa minor). Introducerea mărcii Coca Cola Zero în Mexic a generat un imens scandal antiamerican.

1. Are, în general, semnificaţie pozitivă, generată, la origine, de caracterul sacrosanct căpătat în diferite religii, unde este asociat divinităţii supreme (creştinism, iudaism, sikh, islamism etc.). Filmul-interviu cu Dalai Lama este intitulat One. Vechii indieni, dar şi chinezii de azi îl notau/notează cu o linie orizontală. În limbajul binar al ciberneticii apar doar 0 şi 1. În seria Matrix, ultimii oameni sunt salvaţi de un erou mesianic, Neo, supranumit The One. În 2001, melodia One a formaţiei U2 a fost votată cel mai bun cântec din istorie. Unu este cuvântul folosit pentru a desemna numărul in limbile română şi esperanto.

1,618/PHI. Este considerat numărul de aur, pentru că stă la baza mai multor proporţii anatomice si geometrice. Exploatat teoretic de esteticieni, anatomişti şi matematicieni, a generat ample studii interdisciplinare şi a fost folosit de un număr impresionant de artişti reprezentativi, de la Leonardo şi Rafael, la Salvador Dali.

2. Trimiterea la tema Dublului sau a Gemenilor este interpretată diferit de către religii şi culturi. Semnifică perechea complementară (mitul androginului, de extracţie platoniciană) şi, adesea, antagonică (Janus Bifrons). Zodie duală, Zodia Gemenilor sugerează duplicitate şi versatilitate. Ideea dubletelor umane exponenţiale este folosită de mitologie (Castor şi Polux) şi religie (Cain vs. Abel).

3. Simbolizează Trinitatea creştină (Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh), dar şi structura raţionamentului filosofic de tip hegelian. Sfintei Treimi i se opune o Trinitate a Răului, compusă din Diavol, Antichrist şi Falsul Profet.

3,14/PI. Număr indispensabil raţionamentelor şi formulelor geometrice. A generat un veritabil cult. Are, pe 14 martie (luna 3, ziua 14), propria sărbatoare mondială.

5. Chinta roială semnifică norocul maxim, fiind cea mai bună combinaţie la pocher. Planificarea de tip comunist a discreditat numărul, făcându-l simbolul planurilor cincinale.

7. Are, în general, o accepţie pozitivă, fiind legat de ideea de superlativ (cele 7 minuni ale lumii sau cele 7 arte) ori de set de elemente de bază (notele muzicale, culorile). Există însa o serioasă contrapondere realizată de morala creştină, care a acreditat ideea celor 7 păcate capitale (cea mai cunoscută versiune filmică a fost realizată de David Fincher în 1995 - Se7en, cu o distribuţie remarcabilă: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey).

10. Nota maximă în multe sisteme şcolare. La origine, percepţia pozitivă provine pe linie cultică de la cele zece legi ale lui Moise, cu o semnificaţie sapienţială şi morală profundă. Boccaccio i-a dat lui 10 o conotaţie livrescă erotică, scriind Decameronul.

13. Simbolul clasic al ghinionului. Este, probabil, cea mai cunoscută superstiţie legată de un număr. Creştinismul a extrapolat semnificaţia prezenţei a 13 apostoli (inclusiv Iuda) la Cina Cea de Taina, asociind cifra cu ideea de trădare. Pentru evrei, însă, numărul semnifică mila, iar vârsta de 13 ani este cea la care se performează ceremonia de iniţiere a băieţilor (Bar Mitzvah). De asemenea, pentru religia sikh, 13 este număr divin şi aducător de noroc. Exorcizând prejudecăţile, mai mulţi sportivi celebri au purtat pe tricou numărul 13: jucătorul de fotbal american Dan Marino, hocheistul Mats Sundin, baschetbaliştii Wilt Chamberlain, Tim Duncan şi Shaquille O'Neal.

23. Noul simbol al ghinionului, acreditat de filmul lui Joel Schumacher din 2007 (Number 23), cu Jim Carrey în rolul principal. Pelicula în care joacă actorul Jim Carrey, intitulată "Numărul 23" (după titlul cărţii care-l obsedează pe protagonist, un individ născut la ora 11.12, adică 11 plus 12 egal 23). În filmul - al 23-lea - regizat de Joel Shumacher şi scris de Fernley Philips, abundă întamplările stranii, premonitorii, finalmente nefaste (o crimă cu repetiţie). Păi nu întamplător, fiindcă, la un loc, atât suma literelor din numele regizorului şi actorului principal, cât şi suma literelor din numele ambilor actori principali (rolul principal feminin e jucat de Virginia Madsen), dau acelaşi rezultat: 23. În plus, nu mai puţin de alte 11 coincidenţe legate de acest thriller conduc tot la 23, inclusiv data lansării oficiale: 23 februarie 2007.


24. Numărul orelor dintr-o zi. Ora 24/ora 0 induce un conţinut tenebros, adesea malefic, întrucât miezul nopţii presupune, între altele, metamorfoza vampirilor în creaturi însetate de sânge. În Cenuşăreasa, la ora 24.00, se sfârşeşte vraja. 24 de carate atestă puritatea aurului. În Brazilia, 24 este simbolul homosexualilor şi cel al Căprioarei în Jocul Animalelor.

42. Numărul este răspunsul codat la marile probleme ale Universului în viziunea lui Douglas Adams, autorul unui Ghid al autostopistului galactic. În viziunea sa, cele două forţe care susţin viaţa sunt electromagnetismul (determinant pentru biochimie) şi gravitaţia (care ne predestinează vieţuirii pe o planetă sau alta). Gravitaţia este mai mică decât electromagnetismul, factorul de diminuare fiind 10 la puterea 42.

46. Numărul tragic al lui Shakespeare: vârsta la care a murit, dar şi o identificare numerică premonitorie - în relaţie cu Biblia lui Iacob I - a cuvintelor din care se compune numele de familie al Marelui Will. Din acest motiv, Psalmul 46 a fost reinterpretat peste veacuri, de către unele teorii ale conspiraţiei, ca dovada irefutabilă a unui complot menit să ducă la asasinarea dramaturgului. (Asta fiindcă el a murit la vârsta de 46 de ani, în 1610, anul publicării Bibliei Regelui Iacob, în care, la Psalmul 46, al 46-lea cuvânt de la început este shake, în timp ce al 46-lea de la sfarşit este speare !)


69. Numărul trimite la devenirea reciprocă a contrariilor (ying şi yang) în cultura chineză, dar şi la una dintre cele mai cunoscute poziţii erotice, care induce ideea de satisfacţie reciprocă prin sex oral (fellatio şi cunilingus simultane).

666. "Numărul Fiarei", prevestind, conform Noului Testament, dezlănţuirea Apocalipsei (alte surse scolastice propun variantele 616 sau 665). Această identificare cu Răul Absolut a fost folosită de numerologi pentru a demonstra caracterul demonic al unor personaje istorice (Domitian, Nero, Leon X, Martin Luther, Adolf Hitler, Reagan). Pentru Kabbala, 666 este, însa, un număr sacru, venerat ca una dintre cheile Universului. Formaţia Black Sabbath a înregistrat The Number of the Beast, iar, recent, Britney Spears şi-a tatuat numărul 666 - dacă BRITNEY şi-a tatuat număru', acum sigur ştiu că este al Fiarei, vouă nu vă este evident ? -.

1.000. Număr legat de spaimele milenariste. Încheierea scurgerii unui ciclu de o mie de ani a produs, de fiecare dată, panică şi isterii colective. Anul 2000, de pildă, a fost asociat cu o posibilă defectare globală (neverificată în practică) a reţelelor globale de calculatoare din cauza "virusului mileniului", care exploata trecerea la o nouă codare numerică a datei.

1001. Succesul universal al poveştilor din 1001 de nopţi au facut ca acest număr să fie considerat un etalon al voluptăţii, dar şi al retoricii, întruchipat de Seherezada.


Sursa: Descopera.ro

3 comentarii:

  1. MAIDEN sunt ăia cu six, six siiiix, the numbeeer of the beaaast, nu Sabbath. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, mi-e lene să modific.
    Aseară mi-am dat seama. Mă gândeam la vreun cover sau shit. =)))).

    RăspundețiȘtergere